1
Investigation of microbiological, physicochemical, and sensory properties of a kefir drink fortified with propolis, Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences, 39(1), 2024
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
2
Detection of the Lactic Acid Bacterial Community in Small Scale White Cheese Processing Facility Using Shotgun Metagenomics and Culturomic, INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL, 1(1), 2024
Zeynep Görkem Cerit, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Mehmet Cengiz Baloğlu, Remziye Yılmaz |
3
Comparative genomics of four lactic acid bacteria identified with Vitek MS (MALDI-TOF) and whole-genome sequencing, MOLECULAR GENETICS AND GENOMICS, 299(31), 2024
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
4
Effect of seed priming with polyethylene glycol, distilled water, and sorbitol on physical, chemical quality parameters, and nodule microbiota of lentil, BRAZILIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY, 1(0), 2024
Öğr.Gör. Gülşah Çalık Koç, Öğr.Gör. Dr. Fereshteh Rezaeı, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat |
5
Evaluating the Multifaceted Impact of Cephalaria Extract on Dough Quality: Antioxidant, Antimicrobial, and Cytotoxic Properties, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 1(0), 2024
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Fatih Bozkurt, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Fatih Törnük, Osman Sağdıç |
6
The wound healing effect and DNA damage repair of exopolysaccharide extracted from Weissella cibaria MED17 , Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, 31(0), 2024
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Enes Dertli, Hümeyra İspirli, Feride İffet Şahin |
7
Comprehensive analysis of the CRISPR-Cas systems in Streptococcus thermophilus strains isolated from traditional yogurts, ANTONIE VAN LEEUWENHOEK INTERNATIONAL JOURNAL OF GENERAL AND MOLECULAR MICROBIOLOGY, 1(0), 2024
Ali Özcan, Artun Yıbar, Deniz Kiraz, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
8
The effect of kefir enrichment with Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris on kefir microbiota, antioxidant, and physicochemical properties, JOURNAL OF APPLIED PHYCOLOGY, 35(0), 2023
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
9
Microbiome composition of kombucha tea from Türkiye using high-throughput sequencing, JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, 0(0), 2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
10
Bacterial Profile and Fatty Acid Composition of Anatolian Bee Bread Samples by Metataxonomic and Metabolomic Approach, CURRENT MICROBIOLOGY, 80(3), 2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
11
Laktik Asit Bakterilerinde Tetrasiklin Direncinin Fenotipik ve Tüm Genom Dizilerinde in silico Genotipik Olarak Araştırılması, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(0), 2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
12
Comparison of Propionibacterium genomes: CRISPR-Cas systems, phage/plasmid diversity, and insertion sequences, ARCHIVES OF MICROBIOLOGY, 204(7), 2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
13
Metataxonomic sequencing to assess microbial safety of Turkish white cheeses, BRAZILIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY, 0(0), 2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat |
14
Evaluation of prebiotic, probiotic, and synbiotic potentials of microalgae, Food and Health, 8(2), 2022
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Dilek Yalçın, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
15
Analysis of Probiotic Bacteria Genomes: Comparison of CRISPR/Cas Systems and Spacer Acquisition Diversity, INDIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY, 0(0), 2021
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
16
Comparison of bacterial and fungal biodiversity of Turkish kefir grains with high-throughput metagenomic analysis, LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 152(0), 2021
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat |
17
Single and combined toxicity of aluminum and azorubine: Physiological and genetic responses of Drosophila melanogaster, FRESENIUS ENVIRONMENTAL BULLETIN, 26(0), 2017
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Oğuzhan Doğanlar, Zeynep Banu Doğanlar, Gülin Öngören, Pınar Altınoluk, Asude Kırbaş |
18
Anticancer activity of the ?Hardaliye? on HT-29 Cell Line and proliferative activity on CF-1 cell line: Apoptosis and Antioxidant pathway responsive gene expressions, Integrative molecular medicine, 0(0), 2017
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Doğanlar O, Doganlar Zb, Mimiroğlu Pa, Soykan Kırbaş A. |
19
Hardaliyenin HT-29, DU-145, HeLa Kanser Hücreleri ve CF-1 (Fare Embriyonik Fibroblast) Hücresi FoxM1 Gen Expresyon Seviyelerine Etkisi, Akademik Gıda, 0(0), 2017
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
20
Effect of zinc fortification on Cheddar cheese quality, JOURNAL OF DAIRY SCIENCE, 95(0), 2012
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Zeynep Üstünol |
21
Response of lactic acid bacteria to milk fortification with dietary zinc salts, INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL, 25(1), 2012
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Aquilanti L, Zannini E, Osimani A, Silvestri G, Ciarrocchi F, Garofalo C, Tekin E, Clementi F. |
22
Poly 3 hydroxybutyrate Producing Extreme Halophilic Archaeon Haloferax sp MA10 isolated from Çamaltı Saltern İzmir, TURKISH JOURNAL OF BIOLOGY, 36(36), 2012
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Tekin Et, Ateş M |
23
Çamaltı Tuzlasından Ekstrem Halofilik Archaea İzolasyonu ve Moleküler Karakterizasyonu, Su Ürünleri Dergisi, 2(25), 2008
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, İhsan Yaşa, Ali Koçyiğit, Ebru Tekin |
1
Innovative Food Products Required for Long Space Missions, International Food Innovation and Sustainability Congress (IFIS-2024), 16.05.2024
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
2
Kombucha Anasından (scoby) Nanoseluloz Eldesi ve Bakteri Tutma Kapasitesinin Araştırılması, 22. Uluslararası Katılımlı Biyoteknoloji Kongresi, 20.10.2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Işınay Ebru Yüzay |
3
Analysis of Two Lactic Acid Bacteria Isolated from Cheese by Vitek Ms MALDI-TOF and Whole Genome Sequencing , 22. Uluslararası Katılımlı Biyoteknoloji Kongresi, 20.10.2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
4
Mikroalg ve Probiyotik Katkılı Yenilebilir Fonksiyonel Kaplamanın Depolama Sırasında Çilek Kalitesi Üzerindeki Etkisi, 22. Uluslararası Katılımlı Biyoteknoloji Kongresi, 20.10.2023
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
5
Determination of effect of seed priming with Polyethylene glycol(PEG) and Sorbitol on lentil nodule microbiota by amplicon-based metagenomics approach, AGRIBALKAN 2023 V. BALKAN AGRICULTURAL CONGRESS, 23.09.2023
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Öğr.Gör. Dr. Fereshteh Rezaeı, Öğr.Gör. Gülşah Çalık Koç, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
6
Arthrospira platensis ve Chlorella vulgaris ile zenginleştirilmiş Kefir: Kefir mikroorganizmaları ve fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi, MİKROALGAL BİYOTEKNOLOJİ- LABORATUVARDAN ÜRÜNE ÇALIŞTAYI, 23.11.2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat |
7
The Wound Healing Effect of EPS Isolated from Lactic Acid Bacteria by Cell Scratch Assay and Single Cell Electrophoresis, 11. Uluslarası Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi, 10.10.2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Araş.Gör. Selin Akad Dinçer, Işılsu Çağlar, Feride İffet Şahin, Enes Dertli, Hümeyra İspirli |
8
Comprehensive Mining and Characterization of CRISPR-Cas System in Veillonella spp, International Congress on Biology and Genetics, International Congress on Biology and Genetics, 01.12.2021
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
9
Biyoinformatik araçlarla Lactobacillus pentosus suşları tracrRNA anti-repeat dizilerinin tespiti, 9. ULUSAL MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve BİYOTEKNOLOJİ KONGRESİ, 19.12.2020
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
10
Detection of Phage and Plasmid Biodiversity ofLactobacillus pentosus strains through CRISPR/CasSystems Spacer Analyses, 2nd INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON BIODIVERSITY RESEARCH, 18.11.2020
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
11
CRISPR-CAS sisteminden yararlanarak fajdirençlistarter kültür suşları oluşturulmasınındeğerlendirilmesi, Türkiye 13. Gıda Kongresi, 21.10.2020
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
12
Iron and zinc fortification of cheddar cheese, AMERICAN CHEMICAL SOCIETY FALL 2019 NATIONAL MEETING & EXPO, 25.08.2019
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Üstünol Z, Arce A. |
13
Zinc and iron fortification of dairy foods: Impact on quality and sensory attributes, The 2nd International Congress on Food Technology, 05.11.2014
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Üstünol Z, Nkhata Sg. |
14
İzmir Çamaltı Tuzlası?ndan izole edilen ekstrem halofilik mikroorganizmalarda PHB varlığının saptanması ve verim analizi., 19.Ulusal Biyoloji Kongresi, 23.06.2008
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Tekin E, Ateş M |
15
Çamaltından izole edilen halofilik archaea ekstraselüler hidrolitik enzim aktivitelerinin belirlenmesi ve moleküler identifikasyonları, XV. Biyoteknoloji Kongresi, 28.10.2007
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Tekin E, Yaşa İ, Koçyiğit A. |
aaa |
1
Kahramankazan Soğulcak Köyü Termal Kaynağından Alınan Su Örneklerinin Shotgun Metagenom Yöntemi ile Mevsimsel Olarak İncelenerek Mikrobiyotasinin ve Gen Havuzunun Belirlenmesi , Ar-Ge, Yürütücü, 27.12.2023
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
2
Starter Kültür Amacıyla Kullanılacak Yerli Laktik Asit Bakterilerinin Faj Dirençliliği Özelliklerinin in silico Ortamda Araştırılması, Ar-Ge, Danışman, 01.01.2023
Dr. Deniz Kiraz, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Ali Özcan, Özlem Aslan, Semra Çavuş |
3
Aquafaba, karnıyarın otu tohumu tozu ve Lactobacillus plantarum 299v bazlı yenilebilir kaplamaların optimizasyonu, karakterizasyonu, ve Kaşar peyniri üzerine uygulanabilirliğinin fizikokimyasal ve mik, Ar-Ge, Yürütücü, 15.12.2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Doç. Dr. İlkay Yılmaz, Işınay Ebru Yüzay |
4
Weissella cibaria MED17’den elde edilen ekzopolisakkaritin (EPS) yara iyileştirme etkisinin HT-29 kolon hücrelerinde araştırılması, Ar-Ge, Yürütücü, 01.12.2022
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Araş.Gör. Selin Akad Dinçer, Işılsu Çağlar, Feride Şahin, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat |
5
Mercimekte tohuma ön uygulamanın, tane verimi, antioksidan kapasitesi, nodulasyon ve nodül mikrobiyotası üzerine etkisi, Ar-Ge, Yürütücü, 30.12.2021
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Öğr.Gör. Dr. Fereshteh Rezaeı, Öğr.Gör. Gülşah Çalık Koç |
6
Kahramankazan Ve Çevresinde Semt Pazarlarinda Tüketime Sunulan Peynirlerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi Projesi , Ar-Ge, Yürütücü, 01.06.2021
Öğr.Gör. Elif Şeyma Bağdat, Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan |
7
İpsala Bölgesinde Monokültür Çeltik Tarımının Doğa ve İnsanlar Üzerinde Genotoksik Etkileri, Ar-Ge, Araştırmacı, 19.01.2015
Dr. Öğr. Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan, Oğuzhan Doğanlar |
1
Bronz Madalya, 27.04.2023 ISIF23 Uluslarası Patent Fuarı/Türk Patent |
2
Altın Madalya, 28.03.2023 XXVI Moscow International Salon of Inventions and Innovative Technologies "Archimedes" buluş fuarı |
3
En iyi poster, 18.11.2020 Rize Üniversitesi |
HT-29 Hücre hattında Epigallocatechin Gallate ve 5- Fluorouracil (5-FU)?nun Notch sinyal yolağı reseptörleri, transkripsiyon faktörleri, Caspase3/7 üzerine etkisi Yüksek Lisans 2023 |
GENEL BİYOLOJİ |
SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ |
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
LABORATUVAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE AKREDİTASYON |